Oslo, grad moderne arhitekture

Petak, 04.01.2013. | Gradovi
Grad sa toliko različitosti, sa spojem modernog i tradicionalnog, sa arhitekturom koja pod snježnim pokrivačem izgleda veličanstveno.Prikaz novih kvartova u izgradnji
Oslo, glavni grad Norveške sa populacijom od 615 000 ljudi,grad pun zanimljivosti i različitosti kako po nacionalnostima, boji kože i vjeroispovijesti, jednako tako i po arhitekturi i urbanizmu. Kao što je već poznato Norveška klima izrazito hladna, pa se mnogo ulaže u toplinske izolacije zgrada, a drvo kao dobar toplinski izolator je neizostavan materijal u gradnji. Ono što je zaista posebno u Oslu je sama arhitektura i spojevi različitih materijala, što se u nas rjeđe viđa.
Norveška je zemlja izrazito visokog standarda i u sve se ulaže mnogo novca, pa tako i u izgradnju građevina što se može vidjeti i na prvi pogled.
Jedan od većih projekata u Oslu je Operakvarteret , odnosno izgradnja cijelog kvarta u neposrednoj blizini Opere.Većinom su to građevine poslovne namjene. Dovršetak kompleksa predviđen je 2013..
Deloitte Deloitte Oslo Oslo - Operakvarteret Oslo - Operakvarteret Oslo - Operakvarteret
Oslo, Norveška Oslo, Norveška Oslo Oslo - Operakvarteret Oslo - Operakvarteret Oslo - Operakvarteret

Nakon ovih uglavnom poslovnih građevina, prelazimo na najpoznatiju i najskuplju četvrt u Oslu - Aker Brygge .Sa 12 000 000 posjetioca godišnje, svrstava se u najposjećeniju turističku atrakciju Norveške. Tamo su smješteni mnogobrojni restorani, kafići,shopping centri i uredi, ali isto tako i stambeni prostori koji su tu najskuplji. Svaka građevina je priča za sebe i vidljivo je da tu ima raznih arhitektonskih rješenja koja se skladno nadopunjuju.Kako se taj dio grada nalazi uz obalu pruža se predivan pogled na otoke kojih oko Osla ima čak 40
Oslo, Norveška Oslo, Norveška Oslo Oslo Oslo - Aker Brygge Oslo - Aker Brygge
Oslo, Norveška Oslo, Norveška Oslo - Aker Brygge Oslo - Aker Brygge Oslo - Aker Brygge
U ovom dijelu grada u izgradnji je i Tjuvholmen ,odnosno mjesto gdje se glavni grad spaja sa fjordom.U tom kompleksu je dominantni materijal drvo ukomponiran sa mnogim modernim detaljima.
Oslo, Norveška Oslo, Norveška Oslo Oslo Oslo - Tjuvholmen Oslo - Tjuvholmen


POSJETA: 13558

Povezane vijesti