Splitski FGAG otvorio laboratorije vrijedne oko 85 milijuna kuna

Petak, 01.10.2021. | Vijesti
U Žrnovnici su svečano otvorene specijalizirane laboratorijske jedinice za hidrotehnička i potresna istraživanja laboratorija splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG), vrijedne oko 85 milijuna kuna.


U Žrnovnici je ovog četvrtka svečano otvoren Laboratorij za hidrotehnička i potresna istraživanja splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je zapravo o kompleksu kojeg čini 9 od 11 specijaliziranih laboratorijskih jedinica (SLJ) koje se nalaze u fakultetskoj zgradi na Kampusu, dok se dva nalaze u rekonstruiranom i dograđenom objektu u Žrnovnici.Svih 11 jedinica čine jedinstveni Laboratorij FGAG kojim će se upravljati objedinjeno, a to su: Geodetski, Geotehnički i Hidrotehnički laboratorij, zatim Laboratorij za GIS i modeliranje podrške odlučivanju, Laboratorij za implementaciju suvremenih tehnologija u arhitekturi, Laboratorij za konstrukcije, za materijale, za numerička modeliranja, potresna ispitivanja, te Mjerna stanica za energiju vjetra i Mobilni laboratorij za prometnice.

Ovaj splitski fakultet osmislio je i proveo projekt čiji je puni naziv "Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji" (INFRA), koji je započeo u lipnju 2018. godine.Financiran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj ukupne vrijednosti projekta je 85 milijuna kuna od kojih se 82 milijuna financira nepovratnim sredstvima.

- Ovo je bio izazovan projekt u Covid vremenima, ali smo sretni. Ovo je tek početak jer opremu moramo staviti u pogon i raditi na novim projektima.Već sada provodimo b23 različita europska projekta, deseci milijuna kuna su u pitanju, a to nam jamči sigurnost da ćemo opremu iskoristiti na pravi način. Sva ta sofisticirana oprema nas postavlja u konkurentni položaj spram europskih kolega i u svjetskim razmjerima.

Sada smo jedini u RH koji imamo zasebne ustrojstvene jedinice za znanstveno istraživački rad koji nam omogućuje veću fleksibilnost i prilagodbu za sve nadolazeće projekte.Naravno, kroz nove projekte otvarat će se i nova radna mjesta. Za naš fakultet ovo je zaista veliki iskorak - kazao je dekan FGAG Nikša Jajac.

Napomenuo je kako se već provode projekti istraživanja drvne građe, vodopropusnog betona za posebna rješenja u cestogradnji, zaštite voda u kršu, istraživanja betona kao građevinskog materijala, potresno inženjerstvo i drugi, a već je nekoliko osoba steklo svoje doktorate zahvaljujući radu u laboratorijima.U cilju povećanja konkurentnosti istraživača fakulteta, provedena je organizacijska reforma, a za potrebe njene pune primjene formirat će se i brojni novi profili zaposlenika kao i novi, suvremeni procesima managementa znanstveno-istraživačke djelatnosti.

Za potrebe potpore svim navedenim procesima uspostavljena je i nova web aplikacija fakulteta.U sklopu otvaranja laboratorija, predstavljena je platforme za simulaciju potresa, izuzetno sofisticirane, jedne od sedam najboljih platformi takve vrste u svijetu. Njezina namjena je izuzetno važnja u projektiranju, odnosno u građevinskom inženjerstvu.Svečanosti su nazočili brojni uzvanici: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivica Šušak, županijski pročelnik za obrazovanje Tomislav Đonlić, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, brojni dekani srodnih fakulteta hrvatskih sveučilišta, domaći i strani predstavnici gospodarstva i drugi.Poseban gost bio je Jakša Miličić, bivši splitski gardonačelnik za čijeg je mandata grad dobio niz kapitalnih projekata:

- Ovo je šansa da postanemo veliki na Mediteranu. Dobili smo kapital s kojim moraju raspolagati vrhunski stručnjaci, a mi ih definitivno imamo. Voda i potres su pojave koje su na Mediteranu jako prisutne, no nema institucija koje bi se s njima bavile. Ovi naši ljudi mogu i hoće se s tim baviti - rekao je Miličić.Ponos nije krio ni rektor Ljutić naglasivši kako ovaj laboratorij nadilazi lokalne, ali i državne okvire.

- Ovo je europska razina gdje je otvornost svima da participiraju u istraživanjima, na dobrobit sviju. Sve ovo se ne dešava slučajno u Splitu jer dajemo sve od sebe da postanemo dobar sveučilišni centar pozicioniran na Jadranu. Split ima sjajnu perspektivu za mlade, s ovim projektom još više - rekao je Ljutić.Svoju znanstvenu karijeru u ovim laboratorijima gradi mladi stručnjak iz Indije dr. Satish Kumat.

- Uživam u Splitu i jako sam sretan što sam dobio priliku ovdje istraživati. Ovaj projekt je zaista vrhunski, oprema je sjajna posebice ona za istraživanje voda i potresa. Nigdje takvo što nisam vidio. Ponosan sam što sam dio ovoga - rekao je mladi stručnjak.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi


IZVOR: Slobodna Dalmacija; Fotografije: Sveučilište u Splitu facebook
POSJETA: 1140

Povezane vijesti