Ministar Štromar na HRT-u o kreditima za mlade

Srijeda, 27.11.2019. | Intervju
Obrađeni su svi zahtjevi točnije njih 4260, koliko ih je zaprimljeno po posljednjem pozivu za subvencioniranje stambenih kredita. O tome je gostujući u emisiji Hrvatske radiotelevizije "Dobro jutro, Hrvatska" govorio ministar Predrag Štromar.


Ove godine je za subvencioniranje stambenih kredita ukupno pristiglo 4260 zahtjeva. Prijaviti su se mogle osobe mlađe od 45 godina koje u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Zahtjevi su obrađeni, a o daljnjim koracima i samim subvencijama govorio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Štromar je istaknuo da broj zahtjeva zajedno s prošlogodišnjih 5300, govori kako postoji stvarna potreba da naši mladi riješe stambeno pitanje.

- Svi su dobili rješenja. 4136 je pozitivno, jako malo negativnih, a samo 60-ak je još na dopuni. Nismo odbili one koji nisu imali svu dokumentaciju. Zatražili smo dopunu. Prosjek godina je 33. U prvom natječaju bilo je 26 posto kupnji kuće, u ovom sada je više od 40 posto kuća. To znači da nije više pritisak u urbanim dijelovima, u velikim gadovima, u središtima. Ljudi žele živjeti izvan grada, istaknuo je.

- Svi, ako nemaju adekvatnu situaciju za normalno stanovanje, mogu riješiti stambeno pitanje ovom novom nekretninom. Ako imaju već postojeću, u roku od dvije godine moraju tu nekretninu i prodati.

Prijave su dolazile iz cijele Hrvatske. Opet je velik rast po ruralnim županijama, Slavoniji, Lici. Imamo 38 posto više zahtjeva nego 2018., a samo 16 posto je više u Zagrebu. U Požeško-slavonskoj porast broja zahtjeva od 180 posto. Bilo je samo 29, a sada je 81 zahtjev. U Vukovarsko-srijemskoj 70 posto više nego je bilo, a u Osječko-baranjskoj 60 više nego lani. To smo vjerojatno postigli i subvencijama. Zaključak je da je ipak mnogo veći interes u nerazvijenim krajevima. Subvencija je 5 godina, ali ako već imate djecu - za svako dijete se povećava subvencija za godinu dana. To je jedna demografska mjera. Do sada se rodilo više od 1000 djece u obiteljima kojima su dodijeljeni stanovi u 2017. i 2018., naglasio je.

- Želim da im svima bude ugodno u tim stanovima i da vrlo brzo čujemo i dječji smijeh u tim stanovima, istaknuo je.

- Očekujemo da ćemo u ožujku imati jedan kratki natječaj za one koji nisu imali svu dokumentaciju. A onda opet redoviti natječaj prvi ili drugi tjedan u rujnu, kao i svake godine, rekao je.

- Nakon analize s Ekonomskim institutom utvrdili smo da ondje gdje broj noćenja raste brže, i broj nekretnina raste brže. Činjenica da imamo 40 posto kuća ipak demantira to da je naša mjera utjecala na rast nekretnina. Ne rastu cijene nekretnina kuća, to smo uvjereni, ali stanova u pojedinim dijelovima, posebno turističkim - raste. To nije samo u Hrvatskoj. U svim velikim europskim gradovima u kojima je razvijen turizam, cijene nekretnina su visoke, ustvrdio je Štromar.

Dobro jutro Hrvatska


IZVOR: Hrvatska radiotelevizija
POSJETA: 1357

Povezane vijesti