Razgovor na HRT-u o kretanju cijena nekretnina u Hrvatskoj u protekloj godini i projekcijama za ovu godinu.

Petak, 04.01.2019. | Intervju
Cijena nekretnina lani je na državnoj razini rasla od 6 do 8 posto, pokazala su istraživanja, no stanje na terenu dosta varira po županijama.
Cijena nekretnina lani je na državnoj razini rasla od 6 do 8 posto, pokazala su istraživanja. Prema riječima Bore Vujovića iz Udruženja posrednika u prometu nekretnina pri HGK, postoje izdvojeni slučajevi u nekim županijama - u splitsko-dalmatinskoj i zagrebačkoj cijene su bile više čak i do 20 posto, pogotovo kada je riječ o novogradnji.


Za vrijeme krize dogodio se zastoj u građevinskoj industriji, a danas su kupci gladni kvalitetnih dobrih stanova i spremni su ih platiti.

- Različita je situacija u zemlji - imamo Zagreb i obalu s jedne strane i ostatak Hrvatske s druge. Kada govorimo o Zagrebu, cijene stanovima rastu dok kućama, poslovnim prostorima i većini zemljišta i dalje stagniraju. Promet kuća je jako mali, a u zadnjem tromjesečju se počelo nešto događati i na tržištu kuća jer su nekima cijene stanova postale previsoke, kazao je Vujović.

Najskuplje nekretnine su u Dubrovniku, slijede Split pa Zagreb.


Ove godine se očekuje nastavak trenda rasta cijena, ali u manjem postotku. Drago Jakovčević upozorava da se izjave o cijeni nekretnina trebaju davati vrlo oprezno, jer kada stručnjaci kažu da će cijene rasti, to hrani potražnju i diže dalje cijene, što vodi ka nekretninskom balonu, "a svaki balon koji se napuše - na kraju i pukne".

- Cijene još nisu na razini 2008. U ono vrijeme recesije građevinski sektor je prvi ušao u recesiju i zadnji izašao. Kada građevinski sektor raste, on vuče za sobom i druge industrije - namještaja, čelika, cementa itd. Tako da rast treba poticati - objasnio je Jakovčević.

- U ovom trenutku kupci su oprezniji, kamate su niske. Kupci se ne zadužuju "po sto posto" kako je bilo prije samo par godina, 50 posto kupuju kreditom, 50 gotovinom, kazao je Vujović i naglasio da kupci moraju biti strpljivi kako bi našli ono što traže. Trebali bi, kaže, napraviti i kompromis - ili platiti skupo cijenu ili kupiti jeftinije, ali da ne zadovolje ono što su željeli i tražili.
Razgovor možete pogledati OVDJE


IZVOR: Hrvatska Radio Televizija
POSJETA: 2597